Probiotika

Probiotika jsou živým mikrobiálním dodatkem stravy, který příznivě ovlivňuje zdraví člověka tím, že zlepšuje jeho mikrobiální střevní rovnováhu. Termín probiotický je opakem slova antibiotický. Mezi probiotické kultury patří hlavně Lactobacillus casei, L. acidophillus, Bifidobacterium bifídum. Musí přežít působení trávicích kyselin v žaludku i působení žluči. Některé probiotické kultury umí produkovat vitamíny skup. B, vitamín K. Jejich růstu pomáhají tzv. oligosacharidy, zejména inulin. Přidávají se do potravin jako tzv. funkční přísada. Bez probiotik by v našem zažívacím traktu dlouho nepřežily. Bakterie mléčného kvašení, jak se jim také říká, nezvyšují jen odolnost proti střevním obtížím, ale také snižují nebezpečí žaludečních vředů, zlepšují trávení, redukují hnilobné procesy v zažívacím traktu, zlepšují odolnost celkovou, i vůči infekcím močových cest a pohlavních orgánů, zmenšují hrozbu alergie a atopického ekzému u dětí. V poslední době se často hovoří o probiotickém potravinovém doplňku Actimelu. Protože probiotika mají i velmi příznivý účinek na snižování hladiny cholesterolu (zejm. L. acidophyllus), vyrábějí např. v Belgii jogurt Actimel Cholesterol Kontrol.

nahoru

Copyright © 2012 Mamma HELP | Archivováno Národní knihovnou ČR | Licence Creative Commons | Kontakt | Pro média a sponzory